Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku 7.5.2016

07.05.2016 08:17

 

Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku 7.5.2016

Spolek Opavské Slezsko uspořádal v sobotu 7. 5. 2016 v prostoru zámku a Mariánských luk v Hradci nad Moravicí velkolepou akci, s názvem Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku. Tato akce měla návštěvníkům z Opavska, ale také ze širokého okolí ukázat, jaké památky, zajímavosti, atrakce a prostě vše zajímavé lze v Opavském Slezsku navštívit a zažít. Této prezentace se účastnili zástupci Opavska, Hlučínska, Vítkovska, města Opavy a obce Otice. Vzhledem k velkému množství spolupracujících organizací a technickému zajištění pořadatelské činnosti byl vjezd k zámku v Hradci pro auta zakázán a dopravu k zámku zajišťovaly zvláštní autobusy, jezdící zdarma od nádraží v Hradci nad Moravicí. Pro udržení bezproblémového provozu v Hradci byly návštěvníkům doporučovány jiné způsoby dopravy, než osobní automobily. Jako hlavní byl propagován zvláštní historický vlak jedoucí již z Ostravy Svinova a zastavující ve významných stanicích na trati, dále pravidelné vlaky ČD a vlastní přeprava na kolech. Až následně osobní automobily a pravidelné autobusy. Prakticky všechny venkoví prostory červeného i bílého zámku byly obsazeny zajímavými prezentacemi, nabídkami návštěv, možnostmi ochutnávek místních produktů a samozřejmě občerstvením, ale také atraktivním a lákavým. Protože počasí bylo objednáno to nejlepší, jaké mohlo být – a také bylo přesně podle objednávky – jasno, teplo a bezvětří, tak se akce zúčastnilo několik tisíc spokojených návštěvníků. Jak ze strany pořadatelů, tak vystavovatelů, prodejců, ale hlavně návštěvníků byla slyšet na celou akci jen chvála. Již nyní se můžete těšit na Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku v roce 2017.

Zvláštní historický vlak, který byl vypraven z Ostravy Svinova do Hradce nad Moravicí a zpět, ještě s jedním obratem do Opavy východ byl složen ze dvou motorových vozů M131 Hurvínek a dvou přívěsných vozů k Clm. Souprava vlaku tak byla pěkně ucelená a celá historická. Protože na severní Moravě a ve Slezsku žádné vozidla tohoto typu nemáme, přijel jeden motorový vůz s přívěsným z Kroměříže a druhý byl dokonce ze zahraničí – ze Žiliny. Již 45 minut před odjezdem z Ostravy Svinova přicházeli cestující a pět minut před odjezdem byla valná většina míst již obsazených. V Děhylově přistoupilo několik cestujících z Hlučína, v Háji ve Slezsku další a ve Štítině již jedna skupina do vlaku posadila jen děti s jedním dozorem a zbytek se vydal do Hradce po vlastní ose, protože vlak již vykazoval výrazné stopy naplnění. Při příjezdu do Opavy východ na nás již čekalo plné nástupiště jízdychtivých cestujících, ale již bohužel bylo již na první pohled zřejmé, že nemůžeme všechny do vlaku pobrat, i když jsme se snažili sebevíc. Řada zájemců o jízdu tedy odešla pro jízdenky do pokladny ČDd a dojeli za námi pravidelným vlakem ČD, který byl z důvodu očekávaného velkého náporu také posílen o další 2 vozy oproti běžné soupravě. Náš vlak tedy při odjezdu z Opavy doslova praskal ve švech a obslužný personál motorových vozů stál – pro uvolnění místa cestujícím – na přechodových můstcích mezi vozy. Strojvedoucímu zase doslova „drželi místo“ cestující, kteří byli s ním v kabině – společně s 2 částečně složenými kočárky… I přes tu všechnu „tíhu“ a těžkost se těmto letos již 61 let starým motoráčkům podařilo vyjet kopec z Východního nádraží a přijel do Kylešovic, kde čekalo dalších asi 20 osob. Díky „otřesům“ na výhybkách se udělalo v soupravě trochu místa a tak jsme mohli asi 15 cestujících do vlaku ještě doslova „nacpat“ a těch asi 5 jsme požádali o omluvu, že je již nemáme kam vzít, ale že za asi 15 minut pojede pravidelný vlak a tam že se již určitě vejdou… Nakonec i naši štíhlí průvodčí museli při zavírání dveří v Kylešovicích vydechnout, aby mohli zavřít dveře… Na zastávce v Brance u Opavy již nikdo nastoupit nechtěl, tak jsme do jeli do Hradce nad Moravicí a po otevření dveří jsme mohli opět „volně dýchat“. A lidé vystupovali, a vystupovali, a vystupovali, a už byl plný prostor mezi nádražní budovou a vlakem, ale ve vlaku bylo stálo ještě plno cestujících… Tak plné nádraží cestujících v Hradci již dlouho nebylo… Všem na přivítanou hrála hradecká dechovka, místní pekař na retrokole prodával čerstvé koláče a paní pekařka z opavské „Klubovny u nás doma“ potěšila všechny závislé na buchtách, sušenkách, závinech a vším možným, co znáte z babičkovských kuchařek.

Asi 15 minut po našem vlaku přijel vlak ČD a situace se (v trochu slabší míře) opakovala… Historický vlak zůstal následující hodinu odstavený na kusé koleji, kde si jej fotili a prohlíželi zájemci. Před obědem historický vlak odjel do Opavy pro další zájemce o jízdu do Hradce. Ve 13:21 byly všechny místa k sezení obsazené, tak historický vlak mohl opět odvézt zájemce do Hradce, kde následně čekal na 17.hodinu a 21 minutu, aby se mohl s cestujícími vrátit do Ostravy Svinova.

Po celou dobu jízdy, na zastávkách i při stání ve stanicích budila historická souprava zaslouženou pozornost.

Po konečném účtování můžeme říci, že jsme ve zvláštních vlacích přepravili přes 600 platících cestujících. K tomu je nutno připočíst ještě několik desítek dětí do 6 let, které jely zdarma.

Cestující si z jízdy vlakem kromě pamětní jízdenky podobající se starým lepenkovým jízdenkám mohli odnést také pohlednici, nebo magnet se soupravou, kterou jeli, čokoládu s parními mašinkami, případně pohádky pro děti. Největší zájem ale budilo příležitostné razítko, které kromě pohledů měly děti na rukách, i na čele… A aby to bylo atraktivnější , tak tyto suvenýry jim prodával samotný a nefalšovaný pohádkový Rumcajs. Průvodčí byli oblečeni v historických uniformách podle vzoru z roku 1935, tak byl celkový dojem z historického vlaku pro cestující dokonalý.

Pro úplnost jsou zde kompletní organizační informace:

Pořadatel akce - Opavské Slezsko                       https://www.opavske-slezsko.cz/

M131.1454 - Kroměřížská dráha                         https://www.prototypy.cz/KMD/

M131.1443 - Společnost Považské dráhy Žilina    https://www.spdz.estranky.sk/

Dopravce - Railway Capital a.s.                          https://www.railwaycapital.cz/

Organizátor historického vlaku – Pavel Horna      https://p103h.webnode.cz/

 

Všichni pořadatelé a organizátoři Otevírání turistické sezóny v Opavském Slezsku se těší na vaši hojnou účast při dalších pořádaných akcích.

 

Pavel Horna, organizátor jízdy historického vlaku.

 

www.opavske-slezsko.cz/novinky-z-opavskeho-slezska/turisticka-sezona-otevrena-103cs.html

 

polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000004053/opavske-slezsko-zahajovalo-turistickou-sezonu

 

www.facebook.com/pages/Otev%C3%ADr%C3%A1n%C3%AD-Turistick%C3%A9-Sez%C3%B3ny-Opavsk%C3%A9ho-Slezska/235416650166861

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Pavel Horna Pavel Horna
17.listopadu 14
Opava 6 - Kylešovice
747 06